Apa Tinnitus

Tinnitus minangka pemahaman swara utawa kuping ing kuping. Masalah umum, tinnitus mengaruhi udakara 15 nganti 20 persen wong. Tinnitus dudu kondhisi dhewe - minangka gejala kondhisi sing nyebabake, kayata gangguan pendengaran sing gegandhengan karo umur, ciloko kuping utawa kelainan sistem sirkulasi.

Sanajan repot, tinnitus biasane dudu tandha yen serius. Sanajan bisa tambah parah amarga umure, umume tinnitus bisa nambah kanthi perawatan. Ngrawat penyebab sing dingerteni kadang mbantu. Pangobatan liyane nyuda utawa nutup topeng swara, nggawe tinnitus kurang katon.

gejala

Tinnitus kalebet sensasi pangrungu swara nalika ora ana swara eksternal. Gejala tinnitus bisa uga kalebu gerbong phantom jinis iki ing kuping:

  • Kringet
  • Buzzing
  • Roaring
  • Ngeklik
  • Hissing
  • Ngiyut

Swara phantom bisa uga beda-beda ing pucuk saka grumbulan cilik nganti dhuwur squeal, lan sampeyan bisa uga krungu ing siji utawa loro kuping. Ing sawetara kasus, swara kasebut bisa dadi banter bisa ngganggu kemampuan sampeyan kanggo konsentrasi utawa ngrungokake swara eksternal. Tinnitus bisa uga ana kabeh, utawa bisa uga teka.

Ana rong jinis tinnitus.

  • Tinnitus subyektif yaiku tinnitus mung sampeyan bisa ngrungokake. Iki jinis tinnitus sing paling umum. Iki bisa disebabake dening masalah kuping ing kuping njaba, tengah utawa njero. Iki uga bisa disebabake dening masalah karo saraf pendengaran (auditory) utawa bagean otak sampeyan sing menehi interpretasi sinyal saraf minangka swara (jalur auditory).
  • Tinnitus objektif tinnitus dhokter sampeyan bisa ngrungokake nalika dheweke nindakake pemeriksaan. Tinnitus jinis langka iki bisa uga disebabake dening masalah pembuluh getih, kahanan balung ing kuping tengah utawa kontraksi otot.

Nalika ndeleng dokter

Yen sampeyan duwe tinnitus sing keganggu sampeyan, bukak dhokter.

Gawe janjian kanggo ndeleng dhokter yen:

  • Sampeyan ngalami tinnitus sawise infeksi pernafasan ndhuwur, kayata kadhemen, lan tinnitus ora bakal nambah sajrone seminggu

Temokake dhokter sampeyan kanthi cepet yen:

  • Sampeyan duwe tinnitus sing dumadakan tiba utawa tanpa sabab sing jelas
  • Sampeyan duwe pangrungon utawa pusing kanthi tinnitus

nimbulaké

Sawetara kahanan kesehatan bisa nyebabake utawa ngrusak tinnitus. Ing pirang-pirang kasus, sebab sing tepat durung ditemokake.

Penyebab umum tinnitus yaiku kerusakan sel rambut kuping njero. Rambute alus lan alus ing kuping njero sampeyan gegayutan karo tekanan gelombang swara. Iki nyebabake sel kanggo ngeculake sinyal listrik liwat saraf saka kuping (saraf pendengaran) menyang otak. Otak sampeyan kokwaca sinyal kasebut minangka swara. Yen rambut ing njero kuping njero bengkok utawa rusak, rambut bisa "bocor" impuls listrik acak ing otak, nyebabake tinnitus.

Penyebab tinnitus liyane kalebu masalah kuping liyane, kahanan kesehatan kronis, lan ciloko utawa kahanan sing mengaruhi saraf ing kuping utawa pusat pangrungon ing otak sampeyan.

Penyebab umum tinnitus

Ing pirang-pirang wong, tinnitus disebabake salah sawijining kahanan:

  • Ilang pendengaran sing gegandhengan karo umur. Kanggo wong akeh, pangrungu nalika umur, biasane diwiwiti umur 60. Ngrungokake keno bisa nyebabake tinnitus. Istilah medis kanggo mundhut pendengaran jinis iki yaiku presbycusis.
  • Pamireng swara banter. Gegaran gedhe, kayata saka peralatan sing abot, rantai gergaji lan senjata api, minangka sumber pendengaran sing gegandhengan karo swara. Piranti musik portable, kayata pemain MP3 utawa iPod, uga bisa nyebabake pendengaran sing gegandhengan karo swara yen dimainake kanthi banter sajrone wektu sing suwe. Tinnitus sing disebabake dening ekspos sing cendhak, kayata konser kanthi banter, biasane lunga; loro-lorone cahya sing cendhak lan suwe kanggo swara sing banter bisa nyebabake karusakan permanen.
  • Blockage Earwax. Telinga kuping nglindhungi kanal kuping kanthi ngepet rereget lan kalebaran bakteri. Nalika anting-anting sing gedhe banget bisa diklumpukake, bakal dadi angel banget kanggo ngumbah, nyebabake kuping utawa gangguan saka eardrum, bisa nyebabake tinnitus.
  • Obahe kuping diganti. Stiffening balung ing kuping tengah (otosclerosis) bisa mengaruhi pangrungon lan nyebabake tinnitus. Kahanan iki, sing disebabake dening balung wutah sing ora normal, cenderung mlayu ing kulawarga.

Penyebab tinnitus liyane

Sawetara sebab tinnitus kurang umum, kalebu:

  • Penyakit Meniere. Tinnitus bisa dadi indikator awal penyakit Meniere, kelainan kuping njero sing bisa disebabake dening tekanan cairan kuping njero abnormal.
  • Kelainan TMJ. Masalah karo sendi temporomandibular, sendi ing saben sisih sirah ing ngarep kuping, ing rahang ngisor sampeyan tengkorak, bisa nyebabake tinnitus.
  • Cegah sirah utawa cedhake gulu. Trauma sirah utawa gulu bisa mengaruhi kuping batin, saraf pendengaran utawa fungsi otak sing gegandhengan karo pendengaran. Cilaka kasebut umume nyebabake tinnitus mung siji kuping.
  • Neuroma akustik. Tumor noncancerous (jinak) iki tuwuh ing saraf kranial sing mlaku saka otak menyang kuping batin lan ngontrol keseimbangan lan pangrungon. Uga diarani schwannoma vestibular, kondhisi iki umume nyebabake tinnitus mung siji kuping.
  • Disfungsi tabung Eustachian. Ing kondhisi kasebut, tabung ing kuping sampeyan nyambungake kuping tengah menyang tenggorokan ndhuwur tetep terus ditambahi, manawa kupinge bisa wareg. Mundhut saka jumlah bobot, meteng lan terapi radiasi sing beda-beda bisa nyebabake disfungsi jinis iki.
  • Otot spasme ing kuping njero. Otot ing kuping njero bisa tegang (kekejangan), sing bisa nyebabake tinnitus, kehilangan pendengaran lan rasa kenyang ing kuping. Kadhangkala, kedadeyan kasebut ora ana sebab sing bisa ditliti, nanging uga bisa disebabake dening penyakit neurologis, kalebu macem-macem sclerosis.

Kelainan pembuluh getih sing gegandhengan karo tinnitus

Ing kasus langka, tinnitus disebabake kelainan pembuluh getih. Tinnitus jinis iki diarani tinnitus pulsatile. Panyebab kalebu:

  • Atherosclerosis. Kanthi umur lan metode kolesterol lan deposit liyane, saluran getih utama sing cedhak karo kuping tengah lan njero sampeyan ilang kelenturane - kemampuan kanggo fleksibel utawa nggedhekake sawetara kanthi denyut jantung. Sing nyebabake aliran getih dadi luwih kuat, saengga kuping sampeyan bisa ndeteksi ngalahake. Sampeyan umume bisa ngrungokake tinnitus jinis iki ing rong kuping.
  • Tumor sirah lan gulu. Tumor sing ditekan ing pembuluh getih ing sirah utawa gulu (neoplasma pembuluh darah) bisa nyebabake tinnitus lan gejala liyane.
  • Tekanan darahe duwur. Hipertensi lan faktor sing nambah tekanan getih, kayata stres, alkohol lan kafein, bisa ndadekake tinnitus luwih jelas.
  • Aliran getih kerusuhan. Nyemprotake utawa nyenyut ing arteri gulu (arteri karotid) utawa urat ing gulu (urat jugular) bisa nyebabake aliran getih sing ora kerus, ora langsung, sing ndadékaké tinnitus.
  • Malformasi kapiler. Kondhisi sing diarani malformation arteriovenous (AVM), sambungan sing ora normal ing antarane arteri lan urat, bisa nyebabake tinnitus. Tinnitus jinis iki umume dumadi ing siji kuping.

Pangobatan sing bisa nyebabake tinnitus

Sawetara obat bisa nyebabake utawa ngrusak tinnitus. Umumé, dosis obat sing luwih dhuwur, tinnitus sing luwih elek. Asring swara sing ora dikarepake ilang nalika sampeyan nggunakake obat kasebut. Pangobatan sing dikenal nyebabake utawa ngrusak tinnitus kalebu:

  • Antibiotik, kalebu polymyxin B, eritromisin, vancomycin (Vancocin HCL, Firvanq) lan neomycin
  • Obat kanker, kalebu methotrexate (Trexall) lan cisplatin
  • Pil banyu (diuretik), kayata bumetanide (Bumex), asam etacrynic (Edecrin) utawa furosemide (Lasix)
  • Pangobatan kuin digunakake kanggo penyakit malaria utawa kahanan kesehatan liyane
  • Antidepresan tartamtu, sing bisa ngrusak tinnitus
  • aspirin dijupuk ing dosis sing ora umum (biasane 12 utawa luwih dina)

Kajaba iku, sawetara suplemen herbal bisa nyebabake tinnitus, kaya nikotin lan kafein.

Faktor risiko

Sapa wae sing bisa ngalami tinnitus, nanging faktor kasebut bisa nambah risiko:

  • Cahara swara sing kuat. Swara sing dawa ing swara banter bisa ngrusak sel rambut sing cilik ing kuping sing ngirim swara menyang otak sampeyan. Wong sing makarya ing lingkungan sing bising - kayata buruh pabrik lan konstruksi, musisi, lan prajurit - utamane ana ing risiko.
  • Umur. Nalika sampeyan umur, jumlah serat saraf sing fungsine ing kuping sampeyan nolak, bisa nyebabake masalah pendengaran asring ana hubungane karo tinnitus.
  • Jinis. Pria luwih bisa ngalami tinnitus.
  • Udud. Pokok rokok duwe risiko ngalami tinnitus sing luwih dhuwur.
  • Masalah kardiovaskular. Kahanan sing mengaruhi aliran getih sampeyan, kayata tekanan darah tinggi utawa arteri sing sempit (atherosclerosis), bisa nambah risiko tinnitus.

Komplikasi

Tinnitus bisa mengaruhi kualitas urip kanthi signifikan. Sanajan duwe pengaruh ing wong kanthi beda, yen sampeyan duwe tinnitus, sampeyan uga bisa ngalami:

  • Fatigue
  • Stress
  • Masalah sepi
  • Alangan konsentrasi
  • Masalah memori
  • depresi
  • Kuatir lan irritability

Ngubati kahanan sing gegandhengan iki bisa uga ora ngaruh tinnitus, nanging bisa mbantu sampeyan luwih apik.

Nyegah

Ing pirang-pirang kasus, tinnitus minangka asil saka sesuatu sing ora bisa dicegah. Nanging, sawetara pancegahan bisa mbantu nyegah jinis tinnitus.

  • Gunakake pangayoman pangrungon. Suwe-suwe, cahya kanggo swara banter bisa ngrusak saraf ing kuping, nyebabake pangrungu lan tinnitus. Yen sampeyan nggunakake gergaji rantai, minangka musisi, kerja ing industri sing nggunakake mesin sing banter utawa nggunakake senjata api (utamane pistol utawa senapan), mesthi nganggo pangayoman pangrungon sing luwih apik.
  • Mateni volume. Pariwara jangka panjang kanggo musik sing digedhekake tanpa pangayoman kuping utawa ngrungokake musik kanthi volume gedhe banget liwat headphone bisa nyebabake pangrungu lan tinnitus.
  • Ngurus kesehatan kardiovaskular. Olahraga kanthi rutin, mangan kanthi bener lan njupuk langkah liya supaya kesehatan pembuluh getih bisa nyegah nyegah tinnitus karo gangguan pembuluh getih.

diagnosis

Dokter sampeyan bakal mriksa kuping, sirah lan gulu kanggo nggoleki kemungkinan tinnitus. Tes kalebu:

  • Ujian (audiologis) ujian. Minangka bagéan saka tes, sampeyan bakal lungguh ing ruangan sing ora bisa dienggo nganggo earphone, banjur bisa diputarake swara tartamtu dadi siji. Sampeyan bakal nuduhake manawa sampeyan bisa ngrungokake swarane, lan asil sampeyan dibandhingake karo asil sing dianggep normal kanggo umure. Iki bisa mbantu ngilangi utawa ngidentifikasi penyebab tinnitus.
  • Gerakan. Dokter sampeyan bisa njaluk sampeyan supaya bisa mindhah mata, ngepit rahang, utawa mindhah gulu, tangan lan sikil. Yen tinnitus sampeyan ngganti utawa dadi luwih elek, bisa uga bisa ngerteni kelainan sing mbutuhake perawatan.
  • Tes pengujian. Gumantung saka panyebab tinnitus tinuga, sampeyan bisa uga mbutuhake tes imaging kayata scan CT utawa MRI.

Swara sing sampeyan keprungu bisa mbantu dhokter kanggo ngerteni sebab sing bisa ditrapake.

  • Ngeklik. Kontraksi otot lan ing kuping bisa nyebabake swara klik sing cetha sing krungu. Dheweke bisa uga sawetara sawetara detik nganti sawetara menit.
  • Cepet-cepet utawa ngalamun. Turunan swara kasebut biasane biasane vaskular, lan sampeyan bisa uga weruh nalika sampeyan olahraga utawa ngganti posisi, kayata nalika sampeyan mandheg utawa ngadeg.
  • Deg-degan Masalah pembuluh getih, kayata tekanan darah tinggi, aneurisma utawa tumor, lan blokage kanal telinga utawa tabung eustachian bisa nggedhekake swara denyut jantung ing kuping (pulsatile tinnitus).
  • Dering serengan cilik. Kahanan sing bisa nyebabake muni ing sithik kuping kalebu penyakit Meniere. Tinnitus bisa uga banter banget sadurunge serangan vertigo - minangka pangrasa yen sampeyan utawa sekitar sampeyan muter utawa obah.
  • Dering dhuwur. Paparan swara banter banget utawa jeblugan kuping bisa nyebabake swara muni utawa rame banget sing biasane sawise sawetara jam. Nanging, yen uga ana gangguan pendengaran, tinnitus bisa uga permanen. Paparan swara jangka panjang, gangguan pangrungon utawa pangobatan sing ana umur bisa nyebabake muni terus-terusan ing loro kuping. Neurooma akustik bisa nyebabake muni terus-terusan ing siji kuping.
  • Swara liyane. Balung kuping jero (otosclerosis) bisa nyebabake tinnitus sing kurang bisa uga terus utawa bisa uga lunga. Earwax, badan utawa rambut manca ing kanal kuping bisa nggosok marang eardrum, nyebabake macem-macem swara.

Akeh kasus, panyebab tinnitus ora tau ditemokake. Dokter sampeyan bisa ngrembug babagan langkah-langkah sing bisa ditindakake kanggo nyuda keruwetan tinnitus utawa mbantu ngatasi gangguan sampeyan.

perawatan

Nambani kahanan kesehatan sing ndasari

Kanggo ngobati tinnitus, dhokter pisanan bakal nyoba ngerteni apa wae sing ana, kondhisi sing bisa ditangani karo gejala sampeyan. Yen tinnitus amarga ana kahanan kesehatan, dhokter bisa uga langkah-langkah sing bisa nyuda gangguan. Conto kalebu:

  • Ngilangi anting-anting Ngilangi telinga sing kena pengaruh bisa nyuda gejala tinnitus.
  • Nambani kondisi pembuluh getih. Kahanan vaskular bisa uga mbutuhake obat, operasi utawa perawatan liyane kanggo ngatasi masalah kasebut.
  • Ngganti obat sampeyan. Yen obat sing sampeyan ngombe katon minangka penyebab tinnitus, dhokter bisa menehi saran supaya mandheg utawa nyuda obat, utawa ganti obat liya.

Gegaran tanpa gangguan

Ing sawetara kasus, swara putih bisa uga nyuda swara supaya ora ngganggu. Dokter sampeyan bisa uga menehi saran nggunakake piranti elektronik kanggo nyegah gangguan. Piranti kalebu:

  • Mesin swara putih. Piranti kasebut, sing ngasilake swara lingkungan sing simulasi kayata udan utawa ombak samodra, asring dadi perawatan efektif kanggo tinnitus. Sampeyan bisa uga pengin nyoba mesin swara putih nganggo speaker bantal kanggo mbantu sampeyan turu. Pembuangan, lembapan pelembab, dehumidifier lan kondhisi hawa ing kamar turu uga bisa nutupi swara internal ing wayah wengi.
  • Piranti pangrungon. Iki bisa dadi mbiyantu yen sampeyan duwe masalah pendengaran uga tinnitus.
  • Piranti kanggo nambah piranti. Wungu ing kuping lan padha karo alat pendengaran, piranti kasebut ngasilake swara putih tingkat sedheng, sing nyuda gejala tinnitus.
  • Nglametake ing tinnitus. Piranti sing bisa dienggo ngirim musik tonal sing diprogram sacara khusus kanggo masker frekuensi tinnitus sing sampeyan alami. Suwe-suwe, teknik iki bisa mbiyantu sampeyan tinnitus, saéngga sampeyan ora fokus. Konseling asring dadi komponen retraining tinnitus.

Pangobatan

Obat ora bisa ngobati tinnitus, nanging ing sawetara kasus, obat kasebut bisa nyuda keruwetan gejala utawa komplikasi. Obat-obatan sing bisa uga kalebu:

  • Antidepresan tricyclic, kayata amitriptyline lan nortriptyline, wis digunakake kanthi sukses. Nanging, obat-obatan kasebut umume digunakake kanggo tinnitus sing abot, amarga bisa nyebabake efek samping sing angel, kalebu tutuk garing, penglihatan kabur, constipation lan masalah jantung.
  • Alprazolam (Xanax) bisa uga mbantu nyuda gejala tinnitus, nanging efek samping bisa kalebu rasa ngantuk lan mual. Uga bisa dadi kabentuk.

Gaya urip lan obat omah

Asring, tinnitus ora bisa diobati. Nanging, sawetara wong sing wis biasa lan ngerteni luwih sithik tinimbang wiwitane. Kanggo akeh wong, pangaturan tartamtu ndadekake gejala kasebut ora ngganggu. Tips iki bisa mbantu:

  • Ngindhari gangguan sing bisa ditindakake. Ngurangi cahya sampeyan menyang perkara sing bisa uga nyebabake tinnitus sampeyan. Conto umume kalebu bising, kafein lan nikotin.
  • Nutupi swara. Ing papan sing sepi, penggemar, musik alus utawa statis radio volume rendah bisa mbantu nyedhot swara saka tinnitus.
  • Ngatur stress. Tekanan bisa nggawe tinnitus dadi luwih parah. Manajemen stres, yaiku liwat terapi relaksasi, biofeedback utawa olahraga, bisa uga menehi relief.
  • Ngurangi konsumsi alkohol sampeyan. Alkohol nambah kekuwatan getih sampeyan kanthi ngencerake pembuluh getih, nyebabake aliran getih luwih gedhe, utamane ing wilayah kuping njero.

Pengobatan alternatif

Ora ana bukti yen perawatan obat alternatif bisa digunakake kanggo tinnitus. Nanging, sawetara terapi alternatif sing wis dicoba kanggo tinnitus kalebu:

  • Acupuncture
  • hipnotis
  • Ginkgo biloba
  • Melatonin
  • Suplemen seng
  • B vitamins

Neuromodulasi kanthi nggunakake stimulasi magnet transcranial (TMS) minangka terapi tanpa perawatan sing ora lara lan ora sukses sing bisa nyuda gejala tinnitus kanggo sawetara wong. Saiki, TMS digunakake luwih umum ing Eropa lan ing sawetara uji coba ing AS isih kudu ditemtokake pasien sing bisa entuk manfaat saka perawatan kasebut.

Nyalin lan dhukungan

Tinnitus ora mesthi nambah utawa ngilangi perawatan kanthi total. Mangkene sawetara saran kanggo mbantu sampeyan ngrampungake:

  • Konseling. Ahli terapi utawa psikologis sing dilisensi bisa nulung sampeyan sinau teknik coping supaya gejala tinnitus kurang keganggu. Konseling uga bisa nulungi masalah liyane sing asring ana hubungane karo tinnitus, kalebu kuatir lan depresi.
  • Klompok dhukungan. Nuduhake pengalaman sampeyan karo wong liya sing duwe tinnitus bisa uga nguntungake. Ana klompok tinnitus sing bisa ditemoni kanthi langsung, uga forum internet. Kanggo mesthekake informasi sing sampeyan entuk ing klompok kasebut akurat, luwih becik milih klompok sing difasilitasi dening dokter, audiologis utawa profesional kesehatan liyane sing mumpuni.
  • Pendidikan. Sinau kanthi akeh babagan tinnitus lan cara kanggo nyuda gejala bisa mbantu. Lan mung ngerti tinnitus luwih apik kanggo nggawe sawetara wong.

Nyiyapake janjian

Kasedhiya nyritakake babagan dhokter:

  • Tandha lan gejala sampeyan
  • Sejarah medis sampeyan, kalebu kahanan kesehatan liyane, kayata pangrungu, tekanan getih dhuwur utawa arteri tersumbat (atherosclerosis)
  • Kabeh obat sing dijupuk, kalebu obat herbal

Apa sing dikarepake saka dhokter

Dokter sampeyan bisa takon sampeyan sawetara pitakonan, kalebu:

  • Nalika sampeyan miwiti ngalami gejala?
  • Apa swarane kepiye?
  • Apa sampeyan krungu ing siji utawa loro kuping?
  • Apa swarane sampeyan krungu terus, utawa dheweke terus lan ora?
  • Pira swarane?
  • Sepira swara kasebut keganggu?
  • Apa, yen ana sing katon, bakal ningkatake gejala?
  • Apa, yen ana apa-apa, katon luwih elek?
  • Apa sampeyan wis mbukak ramalan?
  • Apa sampeyan duwe penyakit kuping utawa cedhake sirah?

Sawise didiagnosis ngalami tinnitus, sampeyan bisa uga kudu nemoni dokter kuping, irung lan tenggorokan (otolaryngologist). Sampeyan bisa uga kudu kerja bareng ahli pendengaran (audiologist).