Apa mundhut

Kelangan pendengaran yaiku ora bisa dirungokake sebagean utawa total. Kelangan pendengaran bisa uga ana ing lair utawa dipikolehi kapan wae mengko. Kelangan pendengaran bisa uga ana ing siji utawa loro kuping. Ing bocah, masalah pangrungon bisa mengaruhi katrampilan sinau basa lisan lan ing wong diwasa bisa nyusahake interaksi sosial lan ing papan kerja. Pendengaran bisa uga sawetara utawa permanen. Kelangan pendengaran sing ana gandhengane karo umur biasane nyebabake loro kuping lan amarga kelangan sel rambut rambut cochlear. Ing sawetara wong, utamane wong sing luwih tuwa, gangguan pangrungon bisa nyebabake kasepen. Wong budheg biasane ora keprungu.

Kelangan pendengaran bisa uga disebabake dening sawetara faktor, kalebu: genetika, tuwa, kena gangguan swara, sawetara infeksi, komplikasi kelairan, trauma kuping, lan obat utawa racun tartamtu. Kondisi umum sing nyebabake gangguan pangrungon yaiku infeksi kuping kronis. Infeksi tartamtu sajrone meteng, kayata cytomegalovirus, sifilis lan rubella, uga bisa nyebabake gangguan pangrungon ing bocah. Kelainan pendengaran didiagnosis nalika nyoba ngrungokake nemokake manawa ana wong ora bisa ngrungokake 25 desibel paling ora ana ing siji kuping. Tes kanggo pangrungon sing kurang apik dianjurake kanggo kabeh bayi. Kelangan kuping bisa dikategorikake minangka entheng (25 nganti 40 dB), moderat (41 nganti 55 dB), moderat parah (56 nganti 70 dB), abot (71 nganti 90 dB), utawa jero (luwih saka 90 dB). Ana telung jinis utama gangguan pendengaran: gangguan pendengaran konduktif, gangguan pangrungu sensorineural, lan gangguan pendengaran campuran.

Kira-kira setengah saka pendengaran kanthi global bisa dicegah liwat langkah-langkah kesehatan umum. Praktek kasebut kalebu imunisasi, perawatan sing tepat babagan meteng, ngindhari swara banter, lan ngindhari obat tartamtu. Organisasi Kesehatan Donya nyaranake supaya para nom-noman mbatesi cahya kanggo swara banter lan panggunaan pamuter audio pribadi nganti siji jam dina kanthi upaya kanggo mbatesi cahya. Pengenal lan dhukungan awal penting banget kanggo bocah-bocah. Amarga akeh pitulung pendengaran, basa tandha, implan kokotor lan subtitle migunani. Maca lambe minangka katrampilan liyane sing migunani sawetara sing dikembangake.Anging babagan pitulung pangrungon, nanging diwatesi ing pirang-pirang wilayah ing jagad iki.

Ing taun 2013, gangguan pendengaran mengaruhi udakara 1.1 milyar wong nganti sawetara drajad. Iki nyebabake cacat ing udakara 466 yuta wong (5% saka populasi global), lan cacat moderat nganti parah ing 124 yuta wong. Saka cacad moderat nganti parah 108 yuta manggon ing negara-negara berpenghasilan rendah lan menengah. Kanggo wong sing kurang ngrungokake, diwiwiti wiwit bocah nganti 65 yuta. Wong-wong sing nggunakake basa isyarat lan anggota budaya budheg nganggep awake dhewe beda amarga dudu penyakit. Umume anggota budaya Pekak nentang upaya ngobati budheg lan sawetara ing komunitas iki ndeleng implan koklea kanthi kuwatir amarga duweni potensi ngilangi budayane. Istilah gangguan pendengaran asring dipandang negatif amarga negesake apa sing ora bisa ditindakake wong.

Apa Kerugian Pendengaran Sensorineural

Kupinge kalebu telung bagean - kuping njaba, tengah, lan njero batin. Gangguan pendengaran sensorik, utawa SNHL, kedadeyan sawise rusak ing kuping njero. Masalah karo jalur saraf saka kuping njero menyang otak uga bisa nyebabake SNHL. Swara alus bisa uga angel dirungokake. Malah swarane luwih banter bisa uga ora jelas utawa bisa uga dirungokake.

Iki minangka jinis pendengaran permanen sing paling umum. Umume wektu, obat utawa operasi ora bisa ndandani SNHL. Piranti pangrungon bisa uga ngrungokake.

Penyebab Kerugian Pendengaran Sensorineural

Iki jenis pendengaran bisa uga disebabake ing ngisor iki:

  • Penyakit.
  • Obat sing beracun kanggo dirungokake.
  • Pangrungon sing kelangan ing kulawarga.
  • Aging.
  • Jotosan menyang sirah.
  • Masalah babagan cara kuping jero dibentuk.
  • Ngrungokake swara utawa bledosan sing banter.

Apa Mundhut Kerusakan Pendeng

Kupinge kalebu telung bagean - kuping njaba, tengah, lan njero batin. Kelainan pendengaran konduktif kedadeyan nalika swara ora bisa liwat kuping njaba lan tengah. Sampeyan bisa uga angel ngrungokake swara alus. Swara sing luwih alus bisa uga ditrapake.

Kedokteran utawa operasi asring ngrampungake pendengaran jenis iki.

Nimbulake Kerugian Pendengaran Konduktif

Iki jenis pendengaran bisa disebabake ing ngisor iki:

  • Cairan ing kuping tengah saka selesma utawa alergi.
  • Infeksi kuping, utawa media otitis. Otitis minangka istilah sing digunakake kanggo tegese infeksi kuping, lan media tegese tengah.
  • Fungsi tabung Eustachian sing apik. Tube Eustachian nyambungake kuping tengah lan irung. Cairan ing kuping tengah bisa saluran metu saka tabung iki. Fluid bisa tetep ing kuping tengah yen tabung ora bisa digunakake kanthi bener.
  • Bolongan ing eardrum sampeyan.
  • Tumor entheng. Tumor kasebut ora kanker nanging bisa ngalangi kuping njaba utawa tengah.
  • Earwax, utawa cerumen, macet ing kanal kuping.
  • Infeksi ing kanal kuping, sing diarani otitis eksternal. Sampeyan bisa uga ngrungokake kuping renang sing diarani iki.
  • Obyek sing macet ing kuping njaba. Contone bisa uga yen bocah sijine kerikil ing kuping nalika dolanan ing njaba.
  • Masalah babagan carane kuping njaba utawa tengah dibentuk. Sawetara wong lair tanpa kuping njaba. Sawetara bisa duwe kanal kuping cacat utawa duwe masalah karo balung ing kuping tengah.

Apa Gugus Pangrungon Campuran

Kadhangkala, gangguan pangrungon konduktif kedadeyan ing wektu sing padha karo gangguan pendengaran sensorineural, utawa SNHL. Iki tegese ana karusakan ing kuping njaba utawa tengah lan ing kuping njero utawa jalur saraf menyang otak. Iki kalebu gangguan pangrungon campuran.

Nimbulaké Kerugian Pangrungu Campuran

Apa wae sing nyebabake mundhut pendengaran konduktif utawa SNHL bisa nyebabake mundhut pendengaran campuran. Contone yaiku yen sampeyan ngalami pendengaran amarga sampeyan kerja ing rame swara lan sampeyan duwe cairan ing kuping tengah. Loro sing ana uga bisa ngrungokake pangrungon tinimbang masalah kasebut.

 

Kelangan pendengaran bisa uga sawetara utawa permanen. Asring tuwuh kanthi bertahap nalika sampeyan tambah tuwa, nanging kadhang kala bisa kedadeyan.

Temokake GP sampeyan yen sampeyan ngerteni masalah pangrungon sampeyan supaya bisa ngerteni sebab lan njaluk saran babagan perawatan.

Tandha lan gejala gangguan pendengaran

Ora mesthi gampang dingerteni manawa kelangan pangrungon sampeyan.

Tandha umum kalebu:

  • kangelan ngrungokake wong liya kanthi jelas, lan salah paham apa sing diucapake, utamane ing papan sing rame
  • njaluk wong mbaleni maneh
  • ngrungokake musik utawa nonton televisi kanthi banter
  • kudu konsentrasi kanthi kuat kanggo ngrungokake apa sing dikandhakake wong liya, sing bisa dadi kesel utawa ngepenakke

Tandhane bisa rada beda yen sampeyan mung duwe kuping ing 1 kuping utawa yen bocah cilik ngalami gangguan pangrungu.

Waca liyane babagan pratandha lan gejala gangguan pendengaran.

Kapan njaluk pitulung medis

Dokter sampeyan bisa mbantu yen sampeyan ngrasa kurang ngrungokake.

  • Yen sampeyan utawa anak sampeyan tiba-tiba ora bisa ngrungokake (ing 1 utawa kaloro kuping), hubungi GP utawa NHS 111 sak cepeté.
  • Yen sampeyan ngira yen pangrungon utawa bocah wis saya suwe saya suwe, janjian kanggo nemoni GP.
  • Yen sampeyan prihatin babagan pangrungon kanca utawa kulawarga, ajak supaya nemoni GP.

Dokter sampeyan bakal takon babagan gejala sampeyan lan katon ing njero kuping nggunakake obor genggem cilik kanthi lensa pembesar. Dheweke uga bisa nindakake sawetara cek sederhana kanggo pangrungon.

Yen dibutuhake, dheweke bisa ngubungi sampeyan spesialis kanggo luwih lengkap tes pangrungon.

Panyebab gangguan pendengaran

Kelangan pendengaran bisa uga akeh sebab. Contone:

  • Gangguan kuping sing dumadakan ing 1 kuping bisa uga amarga anting-anting, lan infeksi kuping, a perforated (bledosan) kuping or Penyakit Ménière.
  • Kelainan kuping dadakan ing loro kuping bisa uga amarga ana gangguan saka swara banter, utawa ngombe obat-obatan tartamtu sing bisa nyebabake pangrungu.
  • Kelemahan kuping ing 1 kuping bisa uga amarga ana ing njero kuping, kayata cairan (kuping lem), tuwuh balung (otosklerosis) utawa tumpukan sel kulit (cholesteatoma)
  • Kelemahane kuping ing kuping biasane disebabake amarga saya tuwa utawa kena swara banter suwene pirang-pirang taun.

Iki bisa uga menehi idea babagan sebab gangguan pendengaran - nanging priksa manawa sampeyan nemokake GP kanggo njaluk diagnosis sing tepat. Sampeyan bisa uga ora mesthi bisa ngerti sebab sing jelas.

Pangobatan kanggo gangguan pendengaran

Kelangan pendengaran kadang-kadang dadi luwih apik dhewe, utawa bisa diobati nganggo obat utawa prosedur sing gampang. Contone, earwax bisa disedhot, utawa dilembut nganggo kuping.

Nanging jinis liyane - kayata gangguan pendengaran kanthi bertahap, sing asring kedadeyan nalika saya tuwa - bisa uga permanen. Ing kasus kasebut, perawatan bisa mbantu ngoptimalake pangrungon sing isih ana. Iki bisa uga kalebu:

  • alat bantu dengar - macem-macem jinis kasedhiya ing NHS utawa pribadi
  • implan - piranti sing dipasang ing tengkorak utawa diselehake ing njero kuping, yen alat pangrungon ora cocog
  • macem-macem cara komunikasi - kayata tandha basa utawa maca lambe

Maca liyane babagan pangobatan kanggo gangguan pendengaran.

Nyegah gangguan pendengaran

Ora bisa nyegah nyegah pangrungon, nanging ana sawetara prekara sing bisa ditindakake kanggo nyuda resiko ngrusak pangrungon.

Iki kalebu:

  • ora duwe televisi, radio utawa musik kanthi banter
  • nggunakake headphone sing mblokir swara ing njaba, tinimbang nambah volume
  • nganggo proteksi kuping (kayata pertahanan kuping) yen sampeyan kerja ing lingkungan rame, kayata bengkel garasi utawa situs bangunan; penyumbat telinga khusus sing ngidini sawetara swara uga kasedhiya kanggo musisi
  • nggunakake proteksi kuping ing konser banter lan acara liyane sing ana level swara sing dhuwur
  • ora masang obyek menyang kuping utawa bocah - kalebu driji, kuncup, wol katun lan jaringan

Waca liyane tips kanggo nglindhungi pangrungon sampeyan.