Bubar, ana paningkatan wong sing rame ing umur 60. Wong tuwa ing omah bubar ngucapake banter, gampang diperangi, lan uga gampang sabar? Yen kinerja kasebut kudu dipikirake kanthi serius, bisa uga nyatakake manawa pangrungu wong tuwa wis mandhek.

Ing tanggal 3 Maret, "dina kuping katresnan" nasional uga "dina kuping katresnan" internasional. Ayo dirembug babagan gangguan pendengaran sing ana gandhengane karo umur lan tuwa organ. Apa sing kudu ditindakake wong tuwa yen ora gelem nggunakake alat bantu dengar?

Miturut standar nasional, tingkat rugi pendengaran dipérang dadi enem kategori ing ngisor iki.

1. Pangrungon normal: kurang saka 25dB (decibel). Nanging kasebut kalebu ing sawetara pangrungon.

2. Rugi pangrungu alus: 25 menyang 40 dB. Pasien ora utawa mung ngrasakake kelangan pendengaran lan umume ora mengaruhi keterampilan komunikasi lisan.

3. Pangrungu moderat: 41 nganti 55 dB Ing lingkungan sing adoh, swara latar mburi, lan obrolan bebarengan, sampeyan bakal bisa ngrungokake kanthi cetha; volume TV luwih banter; kedadean ngorok katon, lan resolusi pangrungon wiwit mudhun.

4. Pangrungon moderat nganti abot: 56 nganti 70 dB. Krungu obrolan gedhe lan swara mobil.

5. Rugi pendengaran abot: 71 menyang 90 dB. Pasien bisa ngrungokake swara utawa obrolan kanthi jarak cedhak lan malah bisa uga nggambarake swara utawa swara vokal, nanging ora konsonan.

6. Kelainan pendengaran sing parah banget: luwih saka 90dB. Pasien ora mung bisa ngrungokake komunikasi kanggo komunikasi karo wong liya, lan dheweke butuh maca lambe lan pitulung basa awak.

Wong sing luwih tuwa kanthi gangguan pangrungon duwe pamikiran lan memori sing luwih ala tinimbang karo pendengaran normal. Krungu gangguan, stimulasi otak kanggo swara saya suda, lan butuh luwih akeh energi kanggo ngolah swara, mula ngorbanake sawetara energi sing asline digunakake kanggo ngrampungake memori lan pikiran. Ing jangka panjang, kemampuan mikir lan memori para wong tuwa bakal mudhun. Ing urip, wong tuwa bakal kangelan komunikasi, nyuda komunikasi, lan liya-liyane, nganti ilang minat sosial, mbaka sethithik ngisolasi awake dhewe saka njaba, dadi bisu lan rodok olo.

Dadi, nalika pangrungu wong tuwa wis ditemokake, kulawarga kudu nggawa wong tuwa menyang rumah sakit kanggo otolaryngology, operasi sirah lan gulu ing wektu (penyelidikan medis rutin, pemeriksaan kuping, lan uji ambang swara sing murni) kanggo ngerteni sababe rugi pangrungu.

Jinghao10@jinghao.cc

Maggie Wu